Den här enkäten är för dig som är samisk slöjdare, konstnär eller designer – duojár - och är verksam i Sverige. Frågorna i enkäten handlar om dina arbetsvillkor och förutsättningar som duojár och hur denna har påverkats av den pågående Covid-19 pandemin.
Om forskningsprojektet Pandemi i Norr
Enkäten är en del i det större forskningsprojektet Pandemi i Norr som leds av Luleå tekniska universitet (LTU). Projektet samlar in erfarenheter och upplevelser från Covid-19 pandemin i ett större perspektiv. Mer information finns på LTUs hemsida
www.ltu.se/pandeminorr. Riksorganisationen Same Ätnam (RSÄ) är medverkande part i projektet Pandemi i Norr. Denna enkät har kommit till på initiativ av RSÄ och utförs i nära samverkan RSÄ och LTU.
Syfte med enkäten
Syftet med enkäten är att samla in ett material som bidrar till kunskap om samiska slöjdare, konstnärer och designers arbetsvillkor och näringens förutsättningar i dagsläget. Vi frågar därför även hur den pågående pandemin påverkat duojár och näringen. Vi frågar exempelvis om olika restriktioner påverkat arbetsmöjligheter och inkomster. Exempel på sådana restriktioner är de stängda gränserna till Norge och Finland, inställda marknader och festivaler samt begränsade möjligheter att resa.
Vad händer med mina uppgifter? Enkätsvaren samlas in anonymt, och sparas i Luleå tekniska universitet datorhall och registreras med slumpvisa nummer. Varken forskare i projektet eller någon annan kan ta reda på vem som svarat på en enkät. När du svarar är det även bra att särskilt tänka på att vara försiktig med detaljer som skulle kunna leda till identifiering. Svaren sammanställs av forskare i projektet och resultatet kommer det att presenteras artiklar i publikationer och på seminarier för att sprida kunskap om den samiska slöjden och konstens villkor och hur dessa påverkats av pandemin.
RSÄ kommer att få ta del av studieresultatet från studien för att använda arbete med att bevara och utveckla slöjden.
Deltagande är frivilligt
Det är frivilligt att svara på enkäten. Du som svarar digitalt kan när som helst välja att avbryta och avsluta enkäten. Inga svar registreras om du inte har godkänt och skickat in dessa. Du kan också göra en paus när du svarar på enkäten och fortsätta senare.
Hur svarar man på enkäten?
Flera frågor har svarsalternativ där du sätter ett kryss i en ruta bredvid det svar du tycker stämmer bäst, ibland är det möjligt att välja fler än ett svar. Under några av frågorna har du möjlighet att själv utveckla ditt svar, där kan du skriva hur långt eller kort du vill. Det går också bra att bara svara med ett eller flera ”stödord”. Frågorna i enkäten är på svenska, men det går bra att svara på det samiska språk som är ditt, eller annat språk om du är bekvämare med detta. Svara gärna på alla frågor, även om du bara svarar kort!
Möjliga följder av att delta i enkäten
Att delta i enkäten kan väcka tankar och känslor om den egna situationen och livet under pandemin. I slutet av enkäten finns kontaktuppgifter till kris och samtalsinformation.
Vi är tacksamma för att du tar dig tid att svara på enkäten!
Pandemi i Norr är finansierat av forskningsrådet FORMAS och enkäten har godkänts av Etikprövningsmyndigheten (dnr 2021-04114).
Mer utförlig information om projektet och den här enkäten, och en översatt sammanfattning till syd- och nordsamiska hittar du här
Har du frågor om enkäten eller forskningsprojektet går det bra att kontakta ansvariga forskare i projektet:
Ansvarig forskare, Projektledare Forskningsingenjör Dr. May-Britt Öhman Liz-Marie Nilsen
0920-491946 0920-492070
maybritt.ohman@ltu.se liz-marie.nilsen@ltu.seFrågor kan även besvaras av:Riksorganisationen Same Ätnams ordförande
Marita Granström,
070- 314 50 47
marita@sameatnam.se